V.6.6. Tezgah türü

MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇESİ (Bursa)

[geri] [içindekiler] [ileri]


kil tarlası

156 Mustafakemâlpaşa'da kil tarlasında açılan çukurun tulumbadan çekilen suyla doldurulmasından sonra kilin havuza atılıp çözdürülmesi işlemi.

Mustafakemalpaşa haritası

harita

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinin ana caddesini sağlı sollu kaplayan çömlekçi atölyeleri yöntem bakımından aynı Kınık'taki gibi çalışmaktadırlar. Mustafakemâlpaşalılar da bundan 100 yıl önce Kınıklılar gibi Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiş ve bu el sanatıyla uzun süre yaşamlarını çok iyi bir biçimde sürdürebilmişlerdir. Eskiden 40 olan ocak sayısı bugün 15'e düşmüştür. Mustafakemalpaşa'da yeni kuşak bu işe pek ilgi duymamaktadır. Buna karşılık Kınık'ta yetişen her genç bu sanatı öğrenerek yetişmekte ve çömlekçiliği sürdürmektedir. Örneğin Kınık'ta ilkokul öğretmeni plan bir genci yazın tezgâhının başında çalışırken bulabilirsiniz. İlçede ilgi başka işlere dağılmakta, köydeyse belki el altında olan işe yoğunlaşmaktadır. Mustafakemâlpaşalılar'da bu işe karşı bir bıkkınlık sezilmesine karşın Kınıklılar bu işi zevk ve onur duyarak yapmaktadırlar. Türkiye'de Kınık ve Mustafakemalpaşa'da yapılan işlerin kalitesinde iş yapan üçüncü bir yer de Malatya'dır.

 

çömlekçi ustası çıraklar

157 Günde 80-100 parça künk çekebilen bir çömlekçi ustası

158 Mustafakemalpaşa'da diğer çıraklarla birlikte çalışan atölye sahibinin qenç kızı

sır hammaddelerinin öğütülmesi kilin geçirilişi

159 Mustafakemalpaşa'da sır hammaddelerinin öğütülmesi

160 Mustafakemalpaşa'da kilin iki silindir arasından geçirilişi.

tepelik arka avlusu

161 Mustafakemalpaşa'da üretimi büyük ölçüde yapı malzemeleri oluşturmaktadır. Yanda pişirimi bitmiş, baca üstü olarak kullanılacak bir dizi tepelik görülmektedir.

162 Mustafakemalpaşa'da bir atelyenin arka avlusu

yoğurt bakırcıkları künklerin yerleştirilişi

163 Atölyede fırının bulunduğu kesim ve önde Mustafakemalpaşa'ya özgü yoğurt bakırcıkları

164 Kemerler üzerine oturtulmuş, alttan odun ateşiyle yakılan bir fırına künklerin yerleştirilişi

[geri] [içindekiler] [ileri]


Not:
Bu araştırma Güngör Güner tarafindan 1972-77 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. O nedenle sayısal ve diğer veriler, o günün koşullarını yansıtmaktadır.