V.1.1. Tezgah türü

SIRIN KÖYÜ

[geri] [içindekiler] [ileri]


Harran üniversitesi kalıntıları

22 Harran üniversitesi kalıntıları ve küp yapımında kullanılan eski tuğlalar.

Urfa'nın merkeze bağlı Sırın köyünde belki de hammadde açısından dünyanın en ilginç toprak eşyası yapıimaktadır. Çevrede kil çok kit olduğundan, köylüler dünyanın eski üniversitelerinden biri olan Harran Üniversitesinin tuğla kalıntılarından tuğlaları alıp ezerek biraz pişmemiş toprak, tuz ve samanla kanştırmakta, sonra gene tek gereçleri olan tahta parçası üzerinde form olarak Anadolu'nun hiçbir yerinde rastlanmayan, bütünüyle kendilerine özgü su küplerini yapmaktadırlar. Kadınlar, daha çok da genç kızlar, iki günde onbeş küp çıkarabilmektedirler. Ama bu uğraşı yalnız bahar aylarında sürdürdüklerinden bir genç kız yılda toplam olarak iki yüz kadar su küpü yapabilmektedir.

Pişirim, yılda bir kez, toptan yapılmaktadır. Yere dizilen küplerin ağızları açık bırakılarak üzerleri tezekle kaplanmakta, tezeklerin üstü de davar gübresiyle sıvandıktan sonra tezekler ateşlenmektedir. Tezekler yavaş, için için yandığından pişirim iki gün kadar sürmektedir.

Satılan su küplerinin parası, genç kızların çeğiz parası olarak saklanmaktadır.

su küpler toprağa gömülü

23 Sırın'da yapılan su küpleri ve sanatçı bir genç kız

24 Su küpleri yarıya kadar toprağa gömülü olarak kullanılıyor


[geri] [içindekiler] [ileri]


Not:
Bu araştırma Güngör Güner tarafindan 1972-77 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. O nedenle sayısal ve diğer veriler, o günün koşullarını yansıtmaktadır.