V.7.7. Tezgah türü

TOKAT

[geri] [içindekiler] [ileri]


resim

Yedinci tür tezgâhla çalışan yerlerden biri de Tokat ilidir. Tokat'taki atölyelerden birinde gördüğümüz iş bölümü son derece olumlu ve ilginçti. Örneğin biçimlendirmeyi yapan ustanın çarkını, gözleri görmeyen yaşlı bir dede çevirmekteydi, kullanılan kili yoğurma işlemiyse, kili ayaklarıyla çiğneyen, zekaca geri kalmış birisi üstlenmişti. Bunlann yanında ayrıca, çamuru çarkta çekilecek kıvama getirerek gereken büyüklükte parçalara ayırıp biçimlendirmeyi yapan ustaya hazırlayan, çekilen işleri alıp kaldıran üçüncü bir kişi, ortacı da iş başındaydı.

Çark başında iki yardımcıyla çalışan usta, üç saatte, 50 cm. boyundaki küplerden rahatlıkla 50 tane çakarabilmektedir.

Tokat'ta gördüğümüz ikinci ilginç olayda, dikdörtgen biçimde yapılmış, iki ateşleme yeri bulunan fırında, pişirimin her İki ateşleme yerinden aynı zamanda başlatılarak 3 saat odun, 5 saat de talaş yakılarak yapılmasıdır.

çamurun çiğnenmesi yedinci tür tezgâh

184 Tokat'ta çamurun ayakla, belli bir yönteme göre çiğnenmesi

185 Tokat'ta üç kişinin katkısıyla çalışan yedinci tür tezgâh. Çarkı çeviren, gözleri görmeyen yaşlı dede aynı zamanda bir halk ozanıdır.

küpçü dükkanı çamurun havuzda çözdürülmesi

187 Tokat'ta kullanılan çamurun havuzda çözdürülmesi

dükkan

186 Tokat'taki atölyelerden birisinin kent içindeki küpçü dükkanı

188 Yörenin çömlekçi ve diğer yöresel ürünlerinin satıldığı bir dükkan

[geri] [içindekiler] [ileri]


Not:
Bu araştırma Güngör Güner tarafindan 1972-77 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. O nedenle sayısal ve diğer veriler, o günün koşullarını yansıtmaktadır.